Консултирай се сега

По-висок данък върху възмездните сделки и автомобилите

Общинският съвет в София гласува увеличение на данък върху възмездните сделки и автомобилите.

Според приетото днес решение, коефициентът при изчисляване на данък на автомобили с евростандарт 0, 1 и 2 се увеличава с 0,3. Увеличението за автомобили с евростандарт 3 и 4 е с 0,1, а при най-мощните коефициентът се повишава с 0,3.

Обърнато в пари: при автомобилите с мощност над 100 к.с. увеличението ще е с от 3 до 10 лв., за автомобилите с Евро 3 и 4 повишението е 17 лв. Собствениците на МПС-та с екологични стандарти 0, 1 и 2 ще плащат данък с до 40 лв. повече.

За кола с мощност 103 kW, която е произведена преди 7 години и има стандарт евро 5, догодина ще се дължи около 110 лв. Ако автомобил със същата мощност е със стандарт евро 3, ще плащате близо 130 лв. Сумата на данъка расте драстично с мощността на колата. При автомобил със стандарт Евро 5, но с мощност на двигателя 140 kW, ще плащате годишен данък около 190 лв., а ако колата е по-стара, например от 2008 г., налогът ще е 238 лева.

Столична община гласува и увеличение на данъка за придобиване на имущество – от 2.5% досега, той нараства на 3% от материалния интерес.

Leave a comment

Имаш право

Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere

Предписанията на правото са такива: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето.

Последно добавени

Пишете ни

Обади ни се

Ние сме на разположение за вас