Консултирай се сега

По-леки наказания за шофиране след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотици, да се третира като шофиране с алкохол в кръвта до 1,2 промила, предложиха депутати от ГЕРБ, ДПС и НФСБ.

Според сега действащият Наказателен кодекс (НК), шофиране с алкохол в кръвта под 1,2 промила не е престъпление, а административно наказание. Ако обаче, седнете на вола след употреба на наркотици, няма законоустановена граница.

Предложените поправки в Наказателния кодекс предвиждат по-лек режим на наказание на водачите, ако наркотиците не са повлияли на поведението им на пътя или когато употребата на наркотици е установена чрез свидетелски показания или със специални разузнавателни средства (СРС).

В мотивите на депутатите е записано, че:

“Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал”.

Проверката за наличие на наркотици ще се осъществява с тест на слюнката, а след това с кръвна проба.

“Ако се докаже наличие на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача”.  

Предложението на депутатите е породено, поради неточността на тестовете. Често срещан проблем е те да покажат наличие на наркотици, което водачът е употребил преди време. Според вносителите на законопроекта въпросът ще бъде разрешен чрез баланс между стремежа към нулева толерантност спрямо подобни прояви и основния принцип, че за да се обяви за престъпление, деянието трябва да е обществено опасно.

Leave a comment

Имаш право

Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere

Предписанията на правото са такива: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето.

Последно добавени

Пишете ни

Обади ни се

Ние сме на разположение за вас