Консултирай се сега

Защита от колекторски фирми

В последните години случаите на телефонен тормоз и заплахи от колекторски фирми зачестиха. Това е и проблем, с който се сблъскват много българи. Ако сте жертва на непрестанен тормоз, може да се обърнете към адвокат, който да Ви съдейства за решаване на казуса.

Какво означава колекторска фирма?

Колекторска фирма е агенция за събиране на вземания. Това са частни лица, въпреки че много от тях са с наименование, което съдържа в себе си думата “национална”, което подвежда хората че са държавни институции. Тези юридически лица изкупуват несъбираеми вземания от мобилни оператори, кредитни институции, доставчици на комунални услуги като ЧЕЗ, Топлофикация, Софийска вода и др. В други случаи, колекторските фирми работят като пълномощници на кредитора. Т.е. събират от негово име вземания.

Как работят колекторските фирми?

Най-често колекторските фирми използват телефонни позвънявания и посещения на адрес. Тези действия са извършвани по всяко време на денонощието, включително от различни номера и с различни хора. Това често влияе негативно на както на длъжниците, така и на семействата им. 

Често се стига до момента, в който длъжниците спират да вдигат телефона си, като пропускат важни служебни или лични обаждания. Веднъж, обаче, когато вдигнете телефона, колекторските фирми започват да Ви засипват със заплахи за съд и дело при частен съдебен изпълнител. Други стигат до по-далеч и заплашват директно със затвор, физическа саморазправа и други. Голяма част от потребителите решават да платят задължението, преди да настъпят по-тежки последици.

Адвокати срещу колекторски фирми

Основното средство за защита е завеждане на дело пред съд. Това става с отрицателен установителен иск. Причината е, че в голяма част от случаите задълженията са погасени по давност, като колекторските фирми разчитат единствено на добросъвестността на длъжниците. 

За да заведете дело, Ви съветваме да потърсите помощ от адвокат гражданско право, който да Ви напътства през целия процес. 

Единственото необходимо за завеждане на подобен иск е правен интерес. Правният интерес се доказва чрез разпечатки от мобилни оператори, покани за изпълнение, залепени съобщение и прочие. 

NB: Към този иск може да присъедините и иск за неимуществени вреди. Неимуществените вреди представляват претърпените от Вас негативни емоции и преживявания, стойността на които съда ще определи по справедливост.

Най-важното, което трябва да знаете, ако станете жертва на колекторска фирма, е че може да защитите правата си по съдебен ред. Освен горепосочения иск за погасяване на задължението, може да се обърнете и към полицията като подадете сигнал, в случай че събирачите на вземания станат прекалено агресивни. Ако имате допълнителни въпроси и търсите адвокати срещу колекторски фирми, може да се обърнете към към нас, за да помогнем да защитите правата Ви на нашата страница за контакт.

Leave a comment

Имаш право

Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere

Предписанията на правото са такива: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето.

Последно добавени

Пишете ни

Обади ни се

Ние сме на разположение за вас